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   Municipalities of less than 7,000 may regulate sick leave for its police but
 in municipalities of 7,000 to 250,000 sick leave regulations are controlled by
 the civil service board.  R.S. 33:2557; 33:2497; Art. X, s 16, LA. Const. 1974

 Mr. David A. Hamilton
 General Counsel
 LOUISIANA Association of Chiefs of Police
 Post Office Box 44202
 Capitol Station
 Baton Rouge, LA 70804

 Dear Mr. Hamilton:

   We are in receipt of your recent letter requesting an opinion of this
 office.  Your question, as I appreciate it, is as follows:
     Whether a municipality can pass an ordinance which would require a police
   officer seeking sick leave due to a non-job related injury or illness to
   submit to an examination by a physician chosen by the municipality or the
   police department in order to obtain sick leave of two or more consecutive
   days?
   The LOUISIANA Constitution mandates that police and fire departments of
 municipalities having a population exceeding 13,000 be under a system of
 classified civil service.  LA. Const. Art. X, s 16.  In accord withthis
 requirement are the provisions of R.S. 33:2531, et seq. and R.S. 33:2471 et
 seq., the former being applicable to municipalities of not less than 7,000 nor
 more than 13,000 and the latter for municipalities of not less than 13,000 nor
 more than 250,000.
   Pertinent to the question herein are R.S. 33:2557 and R.S. 33:2497 wherein
 both provide as follows:
     The board shall adopt rules to provide for leaves of absence in the various
   classes of classified service.  Such rules shall provide for annual vacation
   and sick leaves with pay, and for special leaves with or without pay . . ..
   It, therefore, must be concluded that the civil service board and not the
 municipalities have the authority to requlate requirements for sick leave for
 municipalities of 7,000 to 250,000 population.  Attorney General Opinions, No.
 74-1061, and No. 78-95.



   However, insofar as a municipality with a population of less than 7,000
 wherein there is no civil service system there does not appear to be any
 provisions to negate the authority of the municipality from regulating the sick
 leave insofar as the suggested ordinance.  Attorney General Opinion 77-983.
   We hope that this sufficiently answers your question but do not hesitate to
 contact us if we can be of further assistance.

 Sincerely yours,

 William J. Guste, Jr.
 Attorney General

 By:  Barbara B. Rutledge
 Assistant Attorney General
  La. Atty. Gen. Op. No. 78-622, 1978 WL 32019 (La.A.G.)
END OF DOCUMENT

                        


